V Polsku proběhlo mistrovství světa ve stolních hokejích

V pá 1. června 2012 napsal Jakub Hasil do kategorií Aktuality, Mezinárodní turnaje.

Přestože doménou mosteckého stolního hokeje je billiard-hockey šprtec, třem ze čtyř členů BHC Most, kteří nakonec startovali na letošním mistrovství světa, pomohla k nominaci jiná disciplína – táhlový hokej Chemoplast, v níž je oproti šprtci přeci jen zatím konkurence menší. Vedoucí Billiard-hockey clubu Most a zároveň hrající kapitán reprezentace v táhlovém hokeji Chemoplast Ondřej Černý skládal pro šampionát ve Wodzislawi Ślaskem chemoplastový tým s cílem vrátit Rusům čtyři roky starou finálovou porážku a zároveň odrazit sebevědomé Slováky. Obhájci titulu Rusové ale vypadli již ve čtvrtfinále a Slovákům český výběr uštědřil lekci výsledkem 7:1. Nečekaně velkou překážkou se ukázali Švédové. Finále skončilo remízou 4:4 a o vítězství Čechů rozhodl lepší poměr branek. Ze zisku titulu mistra světa se kromě Ondřeje Černého mohl radovat i jeho bratr Vojtěch, rovněž člen BHC Most, který ale v soutěžích obléká dres plzeňského „Bufetu“. Mosteckým hráčům se dařilo i v chemoplastovém turnaji jednotlivců, i když to na medaili nestačilo. Vojtěch Černý se postaral o historický zápis, když jako první na velké akci dokázal vyřadit dosud naprosto suverénního Vachtarčíka. Sám ale nakonec skončil čtvrtý. Ondřej Černý obsadil sedmou příčku. Nepopulární čtvrtou příčku obsadil také mostecký junior Martin Laštůvka, který měl jako jediný ze zástupců BHC Most Chemoplast coby hlavní disciplínu. Náplastí pro něj bylo aspoň vítězství v neoficiální kategorii mladších žáků.

Úroveň air-hockeyové části mistrovství stejně jako před čtyřmi lety v Mostě poněkud utrpěla neúčastí španělských hráčů a části ruské špičky. Hodně vysoko se tak mohli ocitnout i Ondřej Černý (4. – muži) a Martin Laštůvka (6. – junioři).

Zlatým hřebem celého mistrovství byly, jak je v turnajích WTHA pravidlem, velmi kvalitně obsazené soutěže v billiard-hockeyi šprtci. V turnaji mužů se kromě bratrů Černých představil také Jakub Hasil, který dostal pro tuto disciplínu divokou kartu. Jako jediný z členů BHC Most dosáhl aktivní zápasové bilance, když obsadil patnáctou příčku a o jednu pozici vylepšil dosavadní mostecké maximum v kategorii mužů na MS v billiard-hockeyi. Méně se vedlo oběma Černým i Laštůvkovi.

V hodnocení víceboje Multitable obsadil Ondřej Černý pěknou šestou a junior Laštůvka sedmou příčku. Účast mosteckých hráčů na mistrovství světa finančně podpořil Ústecký kraj. Organizačně hodně povedené mistrovství světa, jehož všechny části proběhly v hotelu Amadeus Wodzislaw Ślaski, výsledkově ovládla česká reprezentace. Češi získali všechny tituly ze soutěží družstev a mezi jednotlivci pouze Rus Vargin v air-hockeyi a slovenský junior Vrablic v táhlovém hokeji Chemoplast narušili jednotvárnost přehledu titulů.

Rozšiřující se základna polského stolního hokeje i organizační úspěch pořadatelů přihrály Polákům další dvě velké akce. V Polsku se bude hrát ME 2014 i MS 2016. Pořadatelská města budou určena později. V příštím roce se vrcholná mezinárodní soutěž nekoná a větší prostor dostanou otevřené turnaje.

Mostečtí stolní hokejisté se do Polska znovu podívají již v polovině června. V Czyzowicích se hraje Polish Open (dříve Silesian Cup), na kterém mostečtí startují pravidelně od prvního ročníku v roce 2003.

Starší článek „

Novější článek „


Další články neleznete v archivu článků.